top of page

Historia

Den nuvarande sångarskaran i Ocarina började träffas hösten 2008. Körledaren besökte skolor för att berätta om körverksamheten och samtidigt informerade musikinstitutet om kören. Körens första uppträdande var på musikinstitutets julmatiné i gamla kapellet i Borgå. Våren 2009 satte kören upp föreställningen Kronobarnen för Borgå lantdags 200 årsjubileum. Uruppförandet ägde rum i mars vid jubileets invigning i gamla stan i Borgå. Sommaren 2009 hölls körens första sommarläger i Sibbo. 


Läsåret 2009–2010

Hösten 2009 turnerade kören i skolorna med Kronobarnen och höll en egen julkonsert i Borgå stadsbibliotek. Våren 2010 dök kören in i de latinamerikanska rytmernas värld och övade på att kombinera dans och sång. Sommarlägret 2010 hölls på Kvarnudden i Pernå.
 

Läsåret 2010–2011 

Ocarina reste till Sverige med Kronobarnen-föreställningen och workshopparna. Samarbetspartner var Kulturskolan Stockholm. I augusti 2011 hölls sommarlägret i Solkulla i Pernå och kören deltog i Lovisa fredsforum. Stämningen var högt i tak då Ocarina sjöng Siyahamba i ljuståget tillsammans med Zambian Vocal Collection!


Läsåret 2011–2012 

Kören fick en träningskör och de tidigare körmedlemmarna delades in i barnkören och ungdomskören. På hösten deltog kören i Krakel Spektakel-barnmusikalens matinéer i Kulturhuset Grand. I januari var kören i Magnusborgs studio för att spela in Kronobarnens musikalskiva. På våren uppförde kören Kronobarnen-musikalen i Kerko och den nya Konstfabriken i Borgå. I musikalen Kronobarnen fick körmedlemmarna pröva på att spela teater, dansa, klä ut sig, uppträda och spela in en skiva.
 

Läsåret 2012–2013

Läsåret började med fart med en resa till S:t Petersburg. Kören besökte en ortodox privatskola i centrum och musikinstitutet i Gattjina samt beundrade konstskatter i Eremitaget. Våren 2013 övade Ocarina blomstersånger. En vårlig blomsterkonsert hölls i finska församlingsgården i Borgå 14.5. Publiken köpte blommor åt de äldre, och blommorna överräcktes sedan med sång på åldringshem i Borgå under en blomsterturné 26.5. Ocarina uppträdde också vid ett konstevenemang i Gumbostrand i juni! Sommaren 2013 ordnade kören sommarlägret på Svartholmen i Sibbo.
 

Läsåret 2013–2014

I december uppträdde kören på en välgörenhetskonsert i Helsingfors (Svenska Teatern). Dessutom sjöng kören julsånger med änglamotiv vid Änglarnas jul-konserterna i kyrkorna i Borgå, Askola och Lappträsk tillsammans med sopranen Johanna Nurmimaa. I december uppträdde kören också på julmarknaderna i Gamla stan och Konstfabriken i Borgå. Våren 2014 uppträdde kören då Borgå musikinstitut hade öppet hus, höll en vårkonsert med blomstertema i Äppelbackens servicehus i Borgå och uppträdde på Flora-festivalen. Det avgjort största projektet var deltagandet i Young Prague 2014-tävlingen. Kören deltog i två olika kategorier. Barnkören uppnådde bronsnivå och ungdomskören silvernivå. Före avfärden till Prag gav kören två avfärdskonserter tillsammans med Vivace-kören, en i Borgå domkyrka och en i Västerkulla kyrka i Vanda. På våren besökte ungdomskören ännu ett privat evenemang i Lovisa. I augusti höll kören det traditionella sommarlägret på Svartholmen i Sibbo. Med på lägret kom också barn från Vivace-kören.


Läsåret 2014–2015

Hösten 2014 uppträdde kören på äldreveckan och evenemanget Östnyländsk afton i brandkårshuset i Borgå. I december uppträdde kören igen på julmarknaderna i Gamla stan och Konstfabriken i Borgå. Kören framförde en stämningsfylld julkonsert för en full sal i början av december. 

På vårterminen deltog Ocarina i Sounds-tävlingen i Lovisa och barnkören kom fram till rikstävlingen i Borgå. Ocarina-körer upptädde också i festivalens öppningsceremoni i Konstfabriken. Vårkonserten hölls i Kvarnbackens skola. Borgånejdens musikinstitut fyllde 150år och Ocarina var med i festkonserten och uppträdde Gounods mässa med stråkorkestern. Körens sommarläger hölls i Kotka i augusti.

 

Läsåret 2015-2016

Hösten 2015 grundade Ocarina en pojkkör i Borgå. Annina Rintakumpu tog över träningskören i sina skickliga händer. Flickkören öppnade höstterminen festligt med Music is Magic-konserterna: den sjöng pop på scenen på Grand tillsammans med en professionell ensemble och fina solister. Ungdomskören övade en fin Luciaföreställning inför julen och uppträdde med den. Julkonserten på Grand "Valo syttyi pimeään -Ljuset i mörkret" blev slutsåld!

På vårterminen startade Ellen Rantama, en begåvad mångsysslare som också hade själv sjungit i Tapiola-kören, jobba  som träningskörens lärare. Ocarina koncentrerade sig nu fullt för att banda in sin första egna cd-skiva. CD:n Årstiderna publicerades på vårkonserten. Ungdomskören nya dräkter gjorde festen ännu festligare -Essi Rämä hade designat en ny stil med Marimekkos tyg. Körens sommarläger ordnades i Övik i Borgå och under lägret gjordes körens första musikvideo "Vuodenajat vaihtuu"! 

Läsåret 2016-2017

Pojkkören växte till 9 korister under terminen. På hösten startade kören öva olika sånger om Finland och förberedde sig för Finland 100 år-festligheter. Ungdomskören började också öva den gamla finska julpjäsen Tiernapojat. Ocarinas glada julkonsert Tomteberättelser ordnades i Grand 24.11. Där kunde man t.o.m. köpa Ocarinas första väggkalender. Kören uppträdde 6.12. i Borgå stads självständighetsfest i Konstfabriken och också i den oförglömliga nyårsfesten där feståret Finland 100år startade med körsång och raketer!

Under våren övade Ocarina popmusik, folkmusik och barnkörssånger och hade redan den kommande tävlingsresan till Kroatien i tankarna. Ocarina gjorde sin egen Finland 100 år -turne och uppträdde i tre skolor och åtta åldringshem. Ocarina tog del också i Körkavalkaden i Konsfabriken i Borgå 6.5. Vårkonserten Finland 100 år ordnades i Kvarnbackens skola 16.5. och var vårens höjdpunkt och startade körens sommarlov. 4.-6.8. hade Ocarina sitt sjungande sommarläger i Nilsasgården, Sibbo. Det speciella på lägret var att alla korister skjutsades till Tavastehus slott för att uppträda i en släktfest!

Lukuvuosi 2017-2018

Körens aktiva höst började med många träningar. Koristerna hade extraövningar, dansrepetitioner och veckoslutsläger. Under hösten fick kören också nya, fräscha folkmusiksdräkter designade av Elina Laitinen. Den mycket väntade höjdpunkten var resan till Istramusica-festivalen och -tävlingen i Kroatien i början av Oktober. Kören lyckades nå guldnivån i alla kategorier den deltog i: ungdomskören i pop, flickkören i barnkörskateegori och hela Ocarina i folkmusik. Under redan fick vi erfarenhet och fina internationella kontakter. Efter resan blev kören inbjuden till många evenemang med temat Finland 100-år. Ocarina fick upträda också för presidenten Niinistö i Borgå. Julkonserten hette Den Finska Julen och ordnades i Grand 12.12.2017.

På våren startade Ocarinas Pojkprojekt med tankan att lyfta fram sången som pojkarnas hobby. Ungdomskören uppträdde på tre högstadieskolor och nya videoklipp gjordes till Ocarinas Facebook-sida. Under påsklovet fick Ocarina besök från St Petersburg när barnkören Galaktika kom till vår gäst. Körernas gemensamma konsert ordnades i Point College. 15.5. barnkören och träningskörerna höll en gemensam konsert i BoGy. Vårens överraskande var en oväntad inbjudan till VOX MUNDI-festivalen i Rumänien. Koristerna fick resa till Timisoara 24.-27.5.och uppträda t.o.m. på operascen. I slutet av vårterminen fick vi besök från Österrike, när unga sjungande män an vokalgruppen VokShock kom till Borgå. Together in Song var namnet på den gemensamma konserten, som hölls i Grand 31.5.2018. Koristerna fick fina minnen av grillandet, sup-boarding, bastu och allt annat roligt med våra gäster. 2018 sommarlägret hölls i Nummelas Päivölä.

Lukuvuosi 2018-2019

På hösten övade kören Topelius-pjäsen för att fira Topelius festår! Ocarina gjorde en skolturne och uppträdde i tre skolor i Borgå. Julkonserten Julens stjärna ordnades i Grand och där kunde man se Ocarinas Stjärngossar igen.

Vårens tema var Ocarina 10-år! Två festkonserter fick sin plats i gamla brankis i Borgå. En ny scen byggdes, ljus- och ljudteknik fördes  till platsen för att fira Ocarina ordentligt. Dagkonserten hade en varierande sortiment av olika sånger i Ocarinas repertuar under de 10 åren. Kvällskonsert var en fin middagskonsert i samarbete med restautangen Sinne. Efter festkonserter deltog Ocarina i den nordiska sångfestivalen Norbusang, vilken ordnades passligt i Borgå. I årets sommarläger i Kotka fick koristerna bekanta sig med Greklands språk, myter och danser.

bottom of page