top of page

Uuden kuorolaisen vanhemmille

Lapsenne on liittynyt mukaan Porvoonseudun musiikkiopiston Ocarina -kuoroon. Olemme siitä oikein iloisia! Tervetuloa! Kuoroilu on hauska ja antoisa harrastus. Lapsikuoron ollessa kyseessä vanhemman rooli on todella tärkeä. Toivottavasti siis myös vanhempina viihdytte kuorotouhussa! Tässä on tietoa kuoromme käytännöistä. 

Liittymiseen kuuluu kolme asiaa:

1)Täytä ilmoittautumislomake joko musiikkiopiston kansliassa tai nettilomakkeella! Nyt meillä on yhteystietosi!

2)Luo tunnuksen nimenhuuto.com -sivustolla ja liity ryhmään Ocarina. Nyt pysyt menossa mukana!

3)Vapaaehtoisesti voit myös liittyä mukaan kuoron tukiyhdistykseen Ocarina ry:hyn. Nyt tuet kuoron toimintaa!

Pyydä apua esim. kuoronjohtajalta jos liittymisessä on ongelmia.

 

Kuoronjohtaja ja yhteystiedot

Kuoronjohtaja on Mia Makaroff, s. 1970, valmistunut Sibelius-Akatemialta musiikin maisteriksi. 

Ota yhteyttä jos tulee kysymyksiä!

  • Musiikkiopiston kanslia: (019) 520 2549

  • sähköposti mia.makaroff(at)porvoo.fi; tai makaroff.mia(at)gmail.com puh. 050 592 5461

  • Harjoittelupaikan osoite: WSOY-talo, Kaivokatu 37

 

Mitä mukaan harjoituksiin

Kuorolaisella tulisi olla mukanaan kuoroharjoituksissa kuorokansio (mikä tahansa tyhjä kansio käy, nuotit annetaan harjoituksissa) sekä kirjoitusvälineet. On tärkeää, että kuorolaiset oppivat pitämään huolta nuoteistaan! Jos lapsi on tulossa suoraan harjoituksiin koulusta tai muusta harrastuksesta eikä laukkuun mahdu kansiota, voi kansion jättää talteen musiikkiopistolle kuoron kaappiin. Pääasia että kansio on aina mukana!

Pienet eväät olisi hyvä ottaa mukaan, mielellään ei kuitenkaan makeisia, suklaata tai banaania. Harjoituksissa pidetään pieni evästauko, jonka aikana lapset voivat myös leikkiä muiden kanssa ja näin tutustua toisiinsa paremmin.

 

Kuoroharjoituksista

Harjoitukset alkavat aina jumpalla, venyttelyllä, hengitys- ja äänivoimistelulla. Sitten siirrytään äänenavauslauluihin, joiden tarkoituksena on vahvistaa oikealla tavalla laulutekniikkaa. Ensin tähdätään kauniiseen ja puhtaaseen yksiääniseen lauluun. Moniäänistä tekniikkaa harjoitellaan kuitenkin alusta asti kaanoneilla ja helpoilla kaksiäänisillä kappaleilla. Pikku hiljaa siirrytään kolmi- ja neliäänisiin lauluihin. Rytmiharjoituksia, ilmaisua, draamaa ja musiikkiliikuntaa pyritään pitämään mukana. Laulusto koostuu kuoron kantaohjelmistosta, jota kerätään hissukseen, sekä kaikenlaisista muista kausittain vaihtuvista kappaleista (kansanlauluja, klassista, kevyttä musiikkia, lauluja muilta mailta, juhlalauluja) Yhteistyötä tehdään säännöllisesti musiikkiopiston orkestereiden ja yhtyeiden kanssa. Kuorolla saattaa olla myös jokin projekti; esim. kaudella 2015-2016 kuoro keskittyy Vuodenajat-levyn äänityksiin!

 

Puhtaasti laulamisesta ja musikaalisuudesta

Musikaalisuus on ominaisuus, joka ilmenee meissä jokaisessa monilla tavoilla, samaan tapaan kuin liikunnallisuus. Joku voi esimerkiksi olla hyvä juoksemaan muttei niinkään hyvä kiipeilemään –toinen rakastaa kuntosalia mutta inhoaa joukkuepelejä jne. Silti kenellekään ei sanota että "koska juoksemisesi näyttää niin vaikealta on parempi ettet enää koskaan edes ajattele harrastavasi urheilua!" Samaan tapaan joku meistä on todella hyvä laulamaan, toinen taas rytmisesti nokkela, toisen koordinaatiokyky on edukseen soitinopinnoissa jne. Pääasia on että jokainen saa mahdollisuuden oppia ilmaisemaan itseään musiikillisesti niin että se tuntuu hyvältä!

Laulu on taito, jota opitaan. Toisen tutkimuksen mukaan jokainen voi oppia laulamaan puhtaasti, jopa aikuisena. Tärkeätä on hyväksyvä, rakkaudellinen, utelias ja opastava ilmapiiri. Laulu on hyvin herkkä instrumentti, varomaton kommentti voi jumiuttaa soittimen pitkäksi aikaa.

Kuoro on hyvä tapa oppia laulun taitoja. Äänen eri sointeja ja korkeuksia etsitään leikin kautta, laulaen intervalleja ja solmisoimalla. Yhteisessä harjoittelussa laulun tekniikka siirtyy fyysisesti lapselta toiselle –vieressä laulavan lapsen tapa laulaa välittyy seuraavallekin.

Jos lapsesi ei aina laula puhtaasti, älä kanna siitä huolta. Voit antaa hyvää palautetta onnistumisista sanomalla vaikka: "Tuo kohta meni nyt paremmin kuin äsken" tai "Oletpa oppinut laulamaan korkealta!" tai "Oletpa hyvä oppimaan sanat ulkoa!"

 

Kuoron esiintymisistä ja tiedotuksesta

Kuorolla on esiintymisiä ainakin lukukausien lopussa: joulun alla jouluesiintyminen ja keväällä loppukonsertti. Tavallisesti väliin mahtuu kaikkea muutakin, osallistumisia kulttuuritapahtumiin, matineoihin, kouluesiintymisiä yms. Esiintymisistä pyritään tiedottamaan hyvissä ajoin etukäteen nimenhuuto.com-palvelun kautta jossa vanhemmat saavat sähköpostiinsa tiedotteet. Varmistakaa aina että myös musiikkiopiston kansliassa on toimivat sähköposti- ja puhelintiedot!

Kuorolla on myös omat Facebook-sivut.

 

 

Matkoista, leireistä ja tukiyhdistyksestä

Ocarina on järjestänyt jo monta kesäistä laululeiriä eri leirikeskuksissa, järjestänyt matkoja Tukholmaan, Pietariin ja Prahaan ja ollut mukana Kruunulapset - levyn teossa. Mielekkäät tavoitteet vievät kuoroa eteenpäin ja antavat kipinää laulamiseen.

Ocarinan vanhemmat ovat perustaneet kuorolle tukiyhdistyksen nimeltä Ocarina ry. Ilman vanhempien yhteistyötä olisi mahdotonta järjestää kuorolle matkoja, leirejä tai levytyksiä. Jokaisen kuorolaisen perheessä olisi hyvä olla yksi kuoroyhdistyksen jäsenenä!

Yhdistyksen jäsenmaksu on 10€, sen voi maksaa tilille FI 89 4055 0011 695794. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Gina Forsström, häneltä voit kysyä lisää yhdistyksen toiminnasta: gina.forsstrom@pp.inet.fi.

 

Kuoroon liittyminen ja eroaminen

Tyttökuoroon ja nuorisokuoroon voi liittyä syyskuun aikana. Poikakuoroon ja valmennuskuoroon voi liittyä milloin vaan. Kolme ensimmäistä harjoitusta voi ottaa koemielessä. Jos harrastus ei innostakaan tai sovi lapselle, mitään maksuja ei kokeilukerroista tule.

Kuorosta eroaminen on kohteliainta tehdä myös lukukauden lopussa, viimeisen esiintymisen jälkeen. Ilmoittakaa aina eroamisesta kuoronjohtajalle suoraan, näin asiat ovat selkeät eikä tarvitse arvailla.

Harrastuksissa on aina hyviä ja huonoja kausia. Lapselle on hyvä oppia, että jotkut asiat suoritetaan loppuun, ainakin lukukauden loppuun. Joskus keskeyttäminen kesken kauttakin on mahdollista. Jos harjoituksiin tulo tuntuu vastenmieliseltä, kannattaa selvittää mistä on kysymys. Lapsella voi olla liikaa harrastuksia, kuoron harjoitustyyli ei sovi lapselle tai jokin harrastus tai koulunkäynti on niin vaativaa että jotain on parasta jättää pois.

Pidetään yhteyttä toisiimme ja toivotaan että lapsenne aika Ocarinassa olisi mahdollisimman kiva ja antoisa!

 

bottom of page