top of page

Kronobarnen
 

 

År 2009 firade Borgå 200 årsjubiléet av Borgå lantdag. Det var ju då som Finland blev en autonom del av Ryssland och för första gången som nation blev ”upphöjd för framtiden bland nationernas antal” av kejsar Alexander I.

 

Barnkören Ocarina vid Borgånejdens musikinstitut framförde en tvåspråkig föreställning som handlade om historia och samhälle år 1809. I föreställningen återspeglade fattiga borgåbarn genom sång och dans som ett stjärngossespel de historiska händelserna och det dagliga livet på den tiden. Barnens dräkter planerades enligt stilen från den tidsperioden. Den folkmusikbaserade musiken ackompanjerades med bärbara instrument. Kronobarnen-föreställning och verkstäderna turnerade också i Stockholm och St Petersburg.

 

Temat "Kronobarnen" växte också till en lång tvåspråkig familjemusikal. Musikalen Kronobarnen handlade om föräldralösa barn på början av 1800-talet på ett roligt sätt. Musikalen hade sin premiär i Konstfabriken på våren 2012. 

Bekanta dig med Kronobarnens musik och beställ skivan här i ​Lasten levykauppa!

 

Bakom Kronobarnen-föreställningen var: Mia Makaroff, kompositör, musikpedagog (Sibelius-Akademin), Helena Fagerlund, musiker (Lahtis YH) dramainstruktör (Metropolia YH), Mari Savio, kläddesigner (Konstindustriella högskolan).

 

bottom of page